Koncertforedrag

Danmark bliver Danmark

- Et Koncertforedrag

Jeg vil gerne hermed tilbyde et koncertforedrag om den såkaldte guldalder, den tid hvor Danmark bliver Danmark, den tid hvor vores nationale bevidsthed bliver til og bliver skabt af store kulturpersonligheder som J.P.E. Hartmann, Gade, Heise, H.C. Andersen, Johanne Luise Heiberg, Carl Ploug og andre.

For et par år siden skrev jeg en bog sammen med en for længst afdød tante. Det vil sige, tanten skrev sine erindringer tilbage i 1923, og jeg fik så lyst til at udgive dem med mine egne kommentarer og tilsat min egen research mange år senere. Når jeg har lyst til at fortælle dig om det nu, er det fordi, at tanten, som var præstedatter fra Aalborg, var pianist og spillede i de københavnske saloner i den anden halvdel af 1800-tallet. Hun har således kendt og omgåedes alle de før omtalte personer og flere andre.

Det kunne jeg godt have lyst til at komme og fortælle jer noget om. Det kunne enten være som et decideret foredrag i sognelokalerne med illustrationer i Power Point, eller gerne som et koncertforedrag, hvor jeg undervejs spillede nogle af den tids ikoniske orgelværker – Hartmanns fantasier, Gades tonestykker eller Matthison-Hansens mindre kendte stykker. Mange vil også fra dagspressen være klar over, at jeg har beskæftiget mig en del med denne periodes salmesang, og det kunne vi også komme ind på, eller det kunne sågar være emnet for et helt foredrag, hvor publikum kunne prøve at synge salmer som i gamle dage… Mulighederne er mange.

"Jo længere man kommer ind i Ulrik Spang-Hanssens bog om sin farmors moster, desto mere fascineret bliver man. Det er fængslende tidsbillede, der oprulles. Alette Schou har givetvis blot skrevet sine erindringer for sin egen skyld, og selv om de er unikke, kunne de ikke alene have retfærdiggjort en udgivelse. Men suppleret med Spang-Hanssens grundige research, analytiske og humoristiske kommentarer præsenteres vi for et fantastisk stykke Danmarks- og kulturhistorie. Det er næsten utroligt, at den unge Alette Schou har mødt så mange af tidens kulturhistoriske personligheder, men det har ikke desto mindre været tilfældet. Bogen kan på det varmeste anbefales til alle, der interesserer sig for, hvordan man levede i de kulturelle og forholdsvis velstillede kredse i Danmark fra den sidste fjerdedel af 1800-tallet og 50 år frem."

Brugeranmeldelse fra SAXO

 

Klik her for at købe bogen